gedateerd
Paar weken geleden schreef ik over die Atlas van stedelijke buurten in moeilijkheden. Daaruit bleek toen dat het Kiel -samen met het Leuvense Sint-Maartensdal- de enige Vlaamse wijk was die in de meest problematische categorie terecht kwam.
Ook voor verschillende kranten was dat aanleiding om een reportage over het "achtergestelde" Kiel te maken.
In een mail vroeg ik de onderzoeker of de studie ook online te lezen is.
Dat blijkt hier te kunnen.
Maar onderzoeker Chris Kesteloot mailt me ook:
"Hou er wel rekening me dat de gebruikte cijfers op 2001 betrekking hebben, vóór de renovatiewerken (de betrokken buurt gaat om de Silvertop torens)"
Dus hebben we het over cijfers van meer dan vijf jaar oud. En gaat het niet om het Kiel, maar enkel om de Silvertop.
Tsja.
7 opmerkingen:
Zo zou ik ook om het even wat over om het even wat kunnen bewijzen hoor...
Ik heb wel meer men twijfels over de onderzoeken waar ze tegenwoordig maar al te veel mee schermen. Is veelal gewoon een politiek spelletje, en wij maar slikken....
Als er nog interesse is voor dit onderwerp en rond Antwerpen, kijk dan ook eens de (jaarlijkse) rapporten armoede van de universiteit Antwerpen (cijfers zijn een stuk recenter).
Daarnaast altijd interessant zijn de tussentijdse studies gemaakt in het kader van het plan duurzaam ondernemen opgemaakt door de programmatorische overheidsdienst sociale economie. (cijfers zijn wel terug wat ouder).
Victoria, een kritische blik mag maar er mag in je blik ook geen "blinde vlek" ontstaan.
Ter info wat objectieve cijfers: Vroeger had je de databank vastgoed van de ANHYP (nu AXA maar project is niet meer voortgezet) die nu zowat verdergezet wordt door de Antwerpse afdeling van de Federatie van Notarissen. Als je daar een query op trekt van een verkoop door "witte" mensen van hun huis, merk je dat op 10 huizen deze in 6,8 gevallen naar mensen gaat van allochtone afkomst.
Aub geen discussie over die keuze... ik wil gewoon maar zeggen dat het belastbaar profiel van de nieuwe bewoners minder sterk is. Vaak gaat het om verkopers die 2-verdieners zijn naar kopers waarvan er maar één iemand werkt.
Dit vertaalt zich natuurlijk in een lagere inkomsten uit opcentiemen en helaas.... ook in een kleinere reserve waaruit terug geput kan worden voor herinvestering in wijken.
Hier mogen we toch niet blind voor zijn.
Juist zal je zeggen, er is toch nog de europese gelden voor "moeilijke" buurten zoals het vroegere SIF-fonds (sociaal impuls fonds) en de huidige UIRBAN I en II projecten.... maar er is een maar, als je de laatste begroting van de EU bekijkt blijken deze fondsen serieus gekortwiekt te zijn omwille van de werkingsgelden die gereserveerd worden voor de nieuwe (vaak armere) lidstaten.
Onze "Patrick" zei ooit (ongeveer 5 jaar geleden) op een buurtvergadering op het Kiel dat een heropleving van het Kiel niet echt zit in meer winkels in de Abdijstraat of de TIR maar in het aantrekken van jonge 2-verdieners kortom een sociale mix.
Soit, wat zaken om over na te denken, niet?
Ik bedoelde gewoon dat je de 'silvertopblokken' in '2001' in een studie moeilijk het 'kiel' anno '2006' kunt noemen, maar door mijn blinde vlek zal dat niet zo duidelijk overgekomen zijn denk ik.
Dat er hier ook problemen zijn, daarvan moet je mij echt niet overtuigen, hoor.
@kiel-ie-wa kiel-e-man:
ik twijfel er niet aan dat er op het Kiel nog veel werk is.
En dat de wijk vergeleken met Zurenborg, Berchem of het Zuid veel minder goed scoort op een "sociale kaart".
Daar heb ik die andere studies niet voor nodig.
Het enige dat ik wilde opmerken is hoe vreemd het is dat een studie die 5 jaar oud cijfermateriaal gebruikt, en énkel over Silvertop gaat, …, aanleiding geeft voor een polemiek in de pers over HET Kiel.
het bewijst ook dat Christian Dupont geen frank waard is als minister van grootstedenbeleid, om zo'n overjaarse studie op pers&publiek los te laten. jammer.
en de kranten moeten hun huiswerk beter doen, dat klopt ook.
Hallo Iedereen,
Sorry Victoria als ik misschien wat hard overkwam naar jou, het was alleszins mijn bedoeling niet. Ik bedoelde gewoon met blinde vlek dat de pers niet altijd het volledige beeld geeft rond een bepaald thema.
Webmaster, de reden van de vertraging in de studies ligt soms in walgelijke politieke mechanismen.
Een voorbeeld: Bij de herschikking van de europese SIF-gelden dienden een aantal projecten voor de Stuyvenberg-wijk geschrapt te worden. Bon, ik als ambtenaar naar de burgemeester die me toen zei (in haar typische volkse stijl): keert gij maar terug naar uwen Shuman-blok, 't zijn verkiezingen binnenkort en ik wil zo weinig mogelijk snijden op dit moment in de Seefhoek". Voila, daar stonden we dan hé? Gevolg: De kraan was al 2jaar volledig dichtgedraaid en toch waren een aantal VZW's nog aan het werk. Dat vond ik toen héél vreemd...
@Anonymous... Sorry deze studie was niet van Dupont maar van de voorgangster Arena. Maar het klopt, ook bij Dupont is het blijven liggen, maar dat is omdat zijn prioriteit meer ligt op diversiteit binnen de ambtenarij en gelijkheid man/vrouw.
Puur grootstedelijk beleid is niet echt zijn prioriteit, en dan druk ik me nog zacht uit.
Kiel-ie-wa Kiel-e-man.
Een reactie posten