vrijdag, april 06, 2007

evolutieGespot in een vitrine in de Abdijstraat:
"Het bedrog van de evolutieleer: de wetenschappelijke ondergang van het Darwinisme en de ideologische achtergrond daarvan", van Harun Yahya.
Mij was de auteur volledig onbekend, maar de Turkse schrijver blijkt een blitse website te hebben in minstens 20 verschillende talen (van Albanees en Urdu tot Zweeds, Berber en Engels).
Dat hijzelf er als een wassen beeld uitziet, moeten we er dan ook maar bij nemen.
Je zou natuurlijk voor minder als je bijna 200 boeken op enkele jaren schrijft.

Zijn naam komt ook voor in het artikel "Was het Allah of de aap?" uit Klasse.
Daarin waarschuwt biologe An Bogaerts van de Antwerpse universiteit voor de invloed van het boek bij moslimstudenten:
"Vooral moslimstudenten fulmineren. Ze worden in hun kritiek op de evolutieleer gesteund door het populaire boek 'Het bedrog van de evolutieleer'. Het is geschreven door Harun Yahya, een ultraconservatief binnenhuisarchitect die in Istanboel woont. Ironisch genoeg haalt deze man veel van zijn kritiek op Darwin uit Amerikaanse christelijk-creationistische literatuur. Volgens hem is de evolutieleer het summum van westers materialisme. Dat boek doet hier stevig de ronde."

Nog wat meer zoeken levert een artikel in De Morgen op (niet online).
De anti-Darwin boeken blijken gratis verstuurd te zijn geweest enkele weken geleden naar universiteiten:
"Vlaamse universiteiten kregen de voorbije weken ongevraagd exemplaren van The Atlas of Creation in de bus. Het Turkse boek, dat de evolutieleer wil ontkrachten, stelt dat aanhangers van Darwin verantwoordelijk zijn voor het terrorisme. … The Atlas of Creation is het werk van Adnan Oktar, die het onder het pseudoniem Harun Yahya schreef. Oktar is een 50-jarige Turkse islamitische negationist die een opleiding binnenhuisarchitectuur volgde en, volgens zijn eigen website, erg geïnteresseerd is in tuinaanleg. In de tweede helft van de jaren tachtig publiceerde hij het boek Judaïsme en vrijmetselarij, waarin hij argumenteerde dat die twee strekkingen als voornaamste doel hebben de morele waarden in de Turkse maatschappij onderuit te halen. Daarop werd hij gearresteerd en 19 maanden lang geïnterneerd in een psychiatrische kliniek."

Wie ondertussen nieuwsgierig is geworden, Het Kiel Blogt bespaart u enkele euro's, want via deze link úúúren leesplezier.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

"In de tweede helft van de jaren tachtig publiceerde hij het boek Judaïsme en vrijmetselarij, waarin hij argumenteerde dat die twee strekkingen als voornaamste doel hebben de morele waarden in de Turkse maatschappij onderuit te halen."
*
*
*
*
*
Ach ja, whatever.... een paar winkels verder in de Abdijstraat ligt Boekenvoordeel. In navolging van de Da Vinci Code liggen wat boeken rond de Priorij van Sion. Die hebben dan weer documenten dat de vrijmetselaars en rozenkruisers juist TEGEN de joden waren om de Merovingische koningslijn als Messias op de troon te zetten...

Het zoveelste fabeltje over de link tussen jodendom en vrijmetselarij.

Anoniem zei

Zeer interessante links allemaal. Moslisms en creationistische evangelisten één strijd!
Vorig weekend stond in De Standaard een artikel over een Creationistisch Museum in opbouw in Kentucky. Een citaat uit het interview met ontwerper Patrick Marsh:

"En wat met de fossiele resten van vroege, mensachtige wezens, vraag ik verbaasd. Daar weet Marsh alles over: ,,Die bestaan niet. Mensen zijn altijd geweest zoals je ze vandaag ziet. Die skeletten van Neanderthalers en zo die ze gevonden hebben, die zijn... wat is het juiste woord? Die zijn vervormd, ziek of zo. Ik zag zulke mensen ook al in New York rondlopen.''"

Zo ver ben ik in de Abdijstraat nog niet durven gaan. Ook hier kan je, bij voorkeur tijdens de braderij interessante creaturen spotten, waarbij mijn geloof in de basisdemocratie soms wat begint te wankelen, maar de evolutie in twijfel trekken...

Anoniem zei

lol @ jef
Interessante lectuur ivm dit onderwerp: het laatste nummer van het tijdschrift 'Wonder en is gheen wonder' van de vereniging Skepp.
Daarin staat een artikel over intelligent design (misschien ook te raadplegen op hun website: allen daarheen!)
Het is echt de moeite om je hierop te abonneren: het biedt een goed tegengewicht voor alle pseudo-wetenschappelijke onzin waarmee je dagelijks wordt overspoeld.