zondag, oktober 16, 2005

Potenexpo


De potenblokken hebben hun eigen tentoonstelling.
Of toch een beetje.
Want de tentoonstelling Renaat Braem in het Middelheim gaat vooral over het paviljoen dat hij voor het openluchtmuseum ontwierp.
Niet enorm boeiend. Behalve als je een architectuur-freak bent die op een paar tientallen schetsen kickt.

Maar het kleine video-zaaltje is wél de moeite waard.
Daar speelt een video waarin bewoners getuigen over hoe het is om te leven in de beroemde potenblokken die Renaat Braem op het Kiel neerpootte (haha … een woordspeling).
"In de beginjaren waren de blokken geen goedkope plek om te wonen", vertelde een fleurig uitgedoste vrouw van rond de 50. "Je had een vaste wedde nodig om de huur te kunnen betalen. De eerste bewoners waren leerkrachten, agenten, ambtenaren, …. Terwijl het nu vooral steuntrekkers zijn die hier wonen."
En wat we nu als een beetje benepen appartementen beschouwen, was destijds revolutionair. "Een geïnstalleerde badkamer met alle comfort, dat was nieuw toen", zei een andere bewoonster. "Of een keuken met een resem kastjes. Het was hier heel modern om te wonen."
De video heeft ook een glansrol voor gewezen burgemeester Bob Cools, die Renaat Braem goed gekend heeft. "Braem zei altijd: ik ga de mensen bevrijden. Ik vroeg hem dan: 'Waar zouden de mensen op het Kiel dan van bevrijd moet worden, Renaat?' Hij antwoordde: 'Van die parochiale architectuur'".
Cools legt ook uit waarom Braem de blokken op poten heeft gezet: omdat de grond van niemand is. Het genot van het groen en de tuin, mochten niet enkel van de huurders op het gelijkvloers zijn. Dus IS er helemaal geen gelijkvloers.

Fantastisch idee. De ruimte onder en naast de blokken moest één grote ontmoetingsplek worden. Alleen: dat is ze nooit geworden. Het is doods onder de poten. "Ofwel blijven de bewoners op hun appartement. Ofwel gaan ze ergens anders naartoe.", klinkt het in de video. "Maar hier is er weinig contact met elkaar. Behalve als je elkaar eens tegenkomt in de lift."

Als ik even mag dromen dan staan er volgend jaar van die barbecue-plekken rond de Braem-blokken (zoals je op campings soms ziet).
Het ruikt er naar beuling en merguez-worstjes.
En onder de poten ontstaat één groot geïmproviseerd terras dat zich van blok naar blok slingert.
In ruil voor een paar blokjes trappistenkaas, krijg je een vol glas muntthee.
En wie de pastis van Frans nog eens volschenkt krijgt er een petanque-initiatie bovenop.
Zelfs beenhouwerij Hoskens springt mee op de hype.
Zodat op heel het Kiel volgende zomer de kreet weerklinkt:
"Smijt er nog maar een Braemburger op"

(het is mooi weer vandaag: een mens mag dromen)

Geen opmerkingen: