vrijdag, november 03, 2006

Queeny failliet door onbereikbaarheid


Het Laatste Nieuws (artikel niet online) weet dat babywinkel Queeny failliet ging door de onbereikbaarheid van buurt en winkel. "De Sint-Bernardsesteenweg ligt al jaren open", zegt zaakvoerder Marc Verhallen. "De Abdijstraat wordt nu ook heraangelegd. Alle zijstraten zijn onder handen genomen. Wie de buurt niet kende, raakte nog amper tot hier. Daarnaast is er nog het gebrek aan parkeerplaats. En dan heb ik het nog niet eens over de slechte naam die de Abdijstraat gekregen heeft. Vroeger was dit een straat met aanzien."
De zaakvoerder -die de winkel overnam van zijn moeder- zegt dat tot enkele jaren terug gemiddeld 60 à 70 ouders per maand een babylijst in de winkel legden. Nu waren dat er nog maximum 14.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat er met Queeny gebeurt is een drama. De verloedering zal met de nieuwe stoep niet tegegaan worden.
Kosten op het sterfhuis. De hele toekomst van Antwerpen hangt af van een goeie mix tussen allochtonen en autochtonen of misschien crue gezegd een goeie mix tussen arm en rijk. De Abdijstraat en omstreken wordt stilaan een getto. De vraag is hoe je dit kunt tegengaan? Je kan moeilijk verbieden aan een Allochtoon om op het Kiel te komen wonen.
Het enige wat ze misschien nog kunnen doen is achter het nieuwe shoppingcenter een villawijk bouwen (huizen vanaf 250000EUR).

Anoniem zei

hmm,
tegenover de Queeny zijn enkele ondernemende allochtonen toch ook mooi aan 't investeren, me dunkt.
En onder mijn allochtone buren zijn verschillende tweeverdieners. Ook de prijzen van de woningen zijn sinds wij ons huis ghier zes jaar geleden kochten, flink gestegen.

Anoniem zei

dat laatste was een grapje, I presume?

geef trouwens eens twee of drie concrete voorbeelden van die 'verloedering' aub?

ik ben jaren geleden gaan lopen uit het 'reservaat voor parvenus' zoals T.Lanoye mijn geboortedorp pleegt te noemen. ten noorden van antwerpen, een groene gemeente waar het gemiddelde aan range rovers iets hoger ligt dan hier op het kiel. u weet wel.

nee, geef mij dan maar het 'getto' van de abdijstraat en omstreken. liever de verwarmende glimlach van mijn marokkaanse overbuurvrouw dan het sjagerijnig smoelwerk van de verzuurde witte angsthaas.

en naa gaai wèr.

Anoniem zei

jef ik had het tegen den anonieme hé

www.hetkielblogt.be zei

@anonymous:
Af en toe kloppen clichés ook. En dus hebben veel allochtonen meer kinderen dan autochtonen (mijn vrouw moet het bijna dag horen op de kleuterschool: "Oh u moet het zo makkelijk hebben met maar één kindje"). Maar dat betekent ook dat allochtonen en babywinkels best goeie vriendjes zijn. En dat heb ik de voorbije jaren in Queeny ook geregeld gezien. De allochtonen komen er zeker niet enkel pas nu met het faillissement binnen. Bijna elke keer dat ik de winkel kwam, waren er ook Marokkaanse of Turkse gezinnen aan het shoppen.

Ik denk dus dat je een beetje zevert door dat faillissement te koppelen aan de allochtonen op het Kiel.

Wat niet wil zeggen dat ik het verdwijnen van Queeny geen vreselijke zaak vind. En dat ik denk dat als de overheid (of dat nu stad of district is) wat meer zou luisteren naar de noden van winkeliers in een wijk als deze, zo'n faillissement misschien voorkomen had kunnen worden.

Then again: misschien heeft de bakkersvrouw uit de buurt gelijk, die -op zo'n samenzweerderig middenstandstoontje- tegen mij zei: "U weet mijnheer: er is failliet gaan, en er is failliet gaan."

Anoniem zei

1-Als je beweert dat de Abdijstraat
geen verloederde straat is, spreek dan eens met de winkeliers.
2-Als je het woord "allochtoon" in de mond neemt dan krijg je heel rood Antwerpen op je nek, ben je een fascist, racist zonder dat je nog maar een slecht woord hebt uitgebracht.
3- "Ik denk dus dat je een beetje zevert door dat faillissement te koppelen aan de allochtonen op het Kiel:" Waar lees je dat ? Ik beweer dat Queeny een kinderwinkel was waar je de duurdere babyartikelen kon kopen,
en dat de allochtone huishoudens een lagere inkomensgrens hebben dan autochtonen. Om in detail te treden een citaat uit een Nederlandse studie: "Er is flink veel armoede onder niet-westerse allochtonen. Zij hebben aanzienlijk vaker een laag inkomen dan autochtone huishoudens. In 2003 ligt het percentage lage inkomens op bijna 29%, dat is 3,5 maal zo hoog als dat van autochtonen" Hieruit durf ik te concluderen dat - om een winkel als Queeny rendabel te houden - de inkomensgrens op het Kiel hoger zou moeten zijn. Bijgevolg moet er een betere mix tussen allochtonen en autochtonen komen.(lees meer autochtonen naar het Kiel komen).
Vroeger kwamen er nog klanten uit de randgemeenten, maar vermits het hier momenteel een bouwwerf is waar niemand nog wijs uit geraakt, bleven die ook weg. Resultaat: een faillissement.
Is dit racistisch ? Ik hoop van niet. Wie dat beweert moet zijn geitewollensokken in de wasmand gooien.
Het allochtonen-taboe moet dringend doorbroken worden.

Anoniem zei

beste anonymous,

"3- "Ik denk dus dat je een beetje zevert door dat faillissement te koppelen aan de allochtonen op het Kiel:" Waar lees je dat ?"

in je beide comments, eerlijk gezegd.

Van kosten op het sterfhuis gesproken: ik denk dat je hier aan het praten bent met mensen die, al ken ik ze niet persoonlijk, het tegendeel vormen van je bewijsvoering omdat ze:
1) recent in deze buurt zijn komen wonen, gewoon omdat het een bijzonder fijne buurt is om te wonen
2) niet gehinderd worden door gelijk welk allochtonentaboe.
3)jong zijn (en nooit geitenwollensokken hebben gedragen)
4) autochtoon zijn en zich aan de comfortabele kant van de inkomsgrens bevinden. En bvb wel eens iets in de Queeny gekocht hebben.

Anoniem zei

@ anonymous: die 'mensen met hogere inkomens uit de randgemeenten' hebben dan plots geen probleem met die bouwwerf om koopjes te komen doen in een failliete winkel en wisten die marginale abdijstraat vorige week ineens wel goe te vinden, zag ik... raar he?
btw: geitewollesokken heb ik in mijn straat nog ni gezien, en in mijn kast ook ni, veeeeeel te warm...

Anoniem zei

Jajaja, als ik het zo lees wat anonymous schrijft en hoe 'ie werd aangepakt.... ik kan het hier volgen. Lees maar de stukjes na rond de topic bij Patrik Janssens...

Het is spijtig, want de kern van anonymous is terecht. Ja, het kiel wordt een getto. Onlangs werd een analyse getrokken ivm de zogenaamde stadsvlucht van Belgen. De cijfers waren duidelijk... als je het begrip Belg verlaat en je kijkt naar de naam... tja, het Kiel krijgt een ander kleurtje. Je kan daar voor of tegen zijn. Ik bekeek het pragmatisch en verkocht mijn huis (7 jaar geleden gekocht voor 3 miljoen, en nu voor 7 miljoen... waarbij ik wel 3% moest laten vallen voor de immo-makelaar). Ja, aan marokkanen, maar de som lag er toch. Ik blij en zij blij dat ze tussen "hun mensen" konden wonen.

Maak je niet druk qua Queeny. Hier het échte verhaal. In de maanden voor het failliet werd hun magazijn stilletjes leeggemaakt (lag in de wittestraat tussen Piessens en de vishandel). Ook in de winkel werd niet meer bijbesteld én er werden geen nieuwe geboortelijsten meer aanvaard. Gevolg: de kasstroom was nagenoeg droog, en er werd gezorgd dat er geen schuldenaars meer waren. Dan werd een bevriende leverancier aangezocht voor een bestelling die ze natuurlijk niet meer konden betalen wegens de lage kasstroom. Gevolg, failliet maar zonder een resem gedupeerden.

De reden? Sorry, maar het waren de "nieuwe kielenaars" die ander koopniveau hadden en de hippe witte mensen gingen voortaan naar winkels à la "prinses op de erwt" op het zuid. Anonymous had dus gelijk.
(Al zal ik de jongste dochter missen van de familie... ik vond ze mooi!)

Jeff... ertegenover investeren? Komaan een uitbreiding van de kruidenierswinkel met appartementen die niet meteen bewoond zullen worden door witte 2verdieners :-)

Victoria... alle begrip, maar ik denk dat Anonymous niet verzuurd is (iets wat je me ook verweet). Net als hij ben ik ontgoocheld in het Kiel dat een getto wordt en waartegen je niks kan doen. Maar ja, zoals je schreef is het waar... Het Kiel is een andere wereld... wake up!

Dimitri, de man achter dit initiatief.... ja misschien moeten we eens afspreken. Alleen onder ons 2 zie ik geen meerwaarde. Er moet iemand bijzijn met macht type Voorhamme. Dan pas kan eens gesproken worden door mensen die los van de politiek staan. (Maar wel in andere organen, maar daar kan ik nu niks over zeggen of ik verbrand mezelf)

Hopelijk begrijpt men dan dat ontgoocheld iets anders is dan verzuurd en vlaams belang en welke onzin meer, niet?

De man ex-kiel en nu Kontich

Anoniem zei

Beetje makkelijke kritiek, niet? De wijk nemen naar een veilige witte randgemeente, anoniem roepen dat het hier een getto wordt, en geheimzinnig en gewichtig besluiten over “iemand met macht” en “jezelf verbranden”. Het initiatief zal me benieuwen, en de uitkomst nog veel meer. Kom je hier dan terug wonen?

Anyway, ik kom zelf uit een veilige witte plattelandsgemeente waar nog nooit een allochtoon voet aan de grond heeft gezet en het VB zelfs niet opkomt maar ik ben content dat ik er weg ben. De toestroom van stadsvluchters heeft er echt een beklemmend kleinburgerlijk fakedorp van gemaakt.

Dan liever het Kiel, omdat hier echt geleefd en gewoond wordt, ook al houdt dat ook ‘authentieke miserie’ en ongetwijfeld oprechte ontgoocheling in. We hebben ons huis gekocht van mensen die ook ‘veiliger oorden’ opzochten. Aan de kant van de allochtone buren was de haag 2m50 hoog, aan de kant van de autochtone buren 1m50. Een mens kan zich natuurlijk de hele dag ergeren, maar is daartoe niet verplicht. En een haag knip je langs twee kanten. Het zijn vaak kleine dingen die me het gevoel geven dat het hier nog zo slecht niet is. Buurjongetjes die door het gat in de haag kruipen om te komen spelen, een simpele blog als deze, of de gasten van die kruidenierswinkel: ik heb ze dag en nacht hard zien werken in één huisje, dan twee, dan drie, en nu gaan ze ook in de hoogte. Het feit dat ze in die drie volledige huizen volledig investeren (toch?) vind ik lovenswaardig. Wie er in die appartementen komt wonen interesseert me eerlijk gezegd niet.

Anoniem zei

Ach laat het ook maar jeff,
ik heb nergens geschreven dat ik macht heb, waar lees je dat.
Maar hoe denk je dat ik die dingen weet over Janssens, over het failliet van queeny, over het exact aantal mensen van en naar het kiel?
Zal ik je zeggen... omdat ik toegang heb tot die gegevens.

Weggevlucht? Ja, ik geef dat toe. In mijn kleine straatje waren we op het einde de enige witte mensen. Leuk is anders.

Het laatste incident dat ons deed verhuizen was het volgende:
Onze overbuurvrouw was naar een nieuwe kapper geweest en was vol trots haar kapsel komen tonen aan mijn vrouw.
Echter dan man had gezien dat zij publiek haar hoofdoek had afgenomen... en wat gebeurde er?
Yep, een vuistslag in het gezicht en daarna kwam haar broer haar ook nog eens een slag recht in het gezicht verkopen.
Het was er niet naast hoor... ambulance en hop naar de UZA Spoed wegens neussplitsers in de schedel.

Ja, we hadden wel contact met de meeste mensen in onze straat en goed zelfs... maar de laatste tijd veranderde de sfeer... dit incident was de figuurlijke druppel!

Allochtonen vormen één front, maar vlamingen? Neen, liever een dolk in elkaars rug.

Spijtig, maar ja.

En toch blijf ik deze site volgen, want 7 jaren in deze wijk waren grotendeels leuke jaren!

Anoniem zei

(...)Aan de kant van de allochtone buren was de haag 2m50 hoog, aan de kant van de autochtone buren 1m50.(...)

Hier de eerste anonymous nog eens.
Mooi te lezen Jef wat je schrijft.

De haag aan de kant van je "vreemde buren" is dus merkbaar hoger dan die van je "witte buren".

Zien ze je zo graag?

Anoniem zei

Dat was inderdaad de toestand toen we ons huis kochten, en sprekend voor de verstandhouding tussen de vorige bewoners. Ook het huis van de "vreemde buren" is ondertussen verkocht, aan andere "vreemde buren". En zoals ik al zei: een haag knip je van twee kanten. Er is nu een gat in de haag, en daardoor lopen kinderen heen en weer, wat bijzonder fijn is.

Anoniem zei

Het wordt hier wel een beetje verwarrend met al die anoniemen!!!