woensdag, november 29, 2006

Racistisch Beerschot


Beerschot heeft veruit de meest racistische supporters van de hele voetbalcompetitie. Dat zegt 48,1% van de Belgische voetbalfans. De cijfers komen uit de licenciaatsstudie van criminologiestudent Wim Hardyns, en staan vandaag in Gazet van Antwerpen.

Twee bedenkingen …
Nummer 1: uiteraard verwijzen kranten naar studies van professoren en doctoraatsonderzoeken, maar een licenciaatsonderzoek weegt wel licht als bron (u wil míjn onderzoek van vorig decennium bvb écht niet meer lezen)
Nummer 2: gelukkig blijkt uit de reacties op het GBA-forum dat heel wat supporters het óók beu zijn. Daar zal het voornemen van minister Dewael om clubs voor een leeg stadion te laten spelen -of zelfs punten af te trekken- bij racistisch gedrag van supporters, óók wel voor iets tussen zitten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ieder zijn mening is steeds een mooi devies. Het helpt echter om een mening te vormen als je rechtstreeks betrokken bent bij de al dan niet vermeende feiten.
Dat Van Beethoven niks gehoord heeft, heeft niks met zijn gehoor te maken. Ik was wel aanwezig die avond en kan dus als 'bevoorrechte' getuige iets beter een mening vormen. Deze hele zaak is, zoals de laatste tijd wel vaker gebeurt als er direct of indirect een allochtoon bij betrokken is, alweer enorm uitvergroot, maar vooral enorm OVERDREVEN in de media. Er werd beweerd dat de HELE match oerwuidgeluiden te horen waren aan het adres van Sarr en dat was niet alleen zwaar overdreven, doch wel een regelrechte leugen. Na enkele provacaties van de speler in kwestie is er wel wat geroepen tijdens de wedstrijd, maar dat waren nooit oerwoudgeluiden. Het was pas na het ultieme uitdagen van Sarr dat een handvol supporters hem bedachten met een OE-OE gedurende een goeie minuut... ELKE speler die na een verloren match voor de spionkop van gelijk welke tegenstrever gaat uitdagen, verdient eigenlijk alles wat op dat moment op hem afkomt. Daar achteraf over gaan zeuren, is dan ook knap belachelijk.
Voetbal is een spel waar zeer veel emoties bij komen kijken. Dat maakt tevens het succes van het hele gebeuren. Eén van de vaste ingedriënten van een avond voetbal op het Kiel, is al jaaaaren, dat de tegenstrever wordt uitgescholden voor al wat niet mooi is. Zeer vaak gebeurt dat op een ludieke manier, soms is het wat minder verfijnd (understatement). Nog NOOIT echter is er een woord in de pers verschenen wanneer een rosharige, voor vuile rosse wordt uitgescholden, als een willekeurige speler voor 'peirdesmoel' of een andere voor 'dikzak' of 'vleesklak' wordt uitgemaakt. Maar in deze tijden van buiten alle proporties zijnde 'political correctness' trekken de media alle registers open als enkele jongeren, uitgedaagd door de vijand, zich heel even laten gaan met een oe-oe die van geen kanten politiek, noch rascistische wortels in zich draagt, maar enkel een uitlaatklep van frustaties om de al dan niet terechte nederlaag, die nog maar net een feit is geworden.
Dan wordt er overal geroepen: 'BEEEEERSCHOT IIIIS EEN RASCISTISCH BOLWERK...' STEEK HET KIEL IN BRAND en VERMOORD ALLE KETTERS..."
Beerschot en zijn supporters moeten nu zwaar gestraft worden, want emoties en sfeer zijn mooi in de sport, maar andersgekleurden moeten van alle scheldpartijen gevrijwaard blijven. Vlamingen mogen nog steeds met de rotste woorden uit de Dikke Vandale bedacht worden, maar allochtone voetballers moeten ... totaal genegeerd worden... dus... anders behandeld worden dan de norm...
Een nuchtere analyse zou een heel ander verhaal geven: Wat erg en verwerpelijk zou zijn, is wanneer SYSTEMATISCH elke andersgekleurde die de bal raakt met een oe-oe bestookt wordt. Onmiddellijk verbannen naar onherbergzame oorden, zulke rascistische onmensen. Maar een speler die de hele match het publiek uitdaagt en het nodig vindt om na het einde van die match nog wat zout in de wonde komt strooien, die moet niet zeuren dat hij voor 'jeanet', 'fooraap' of in onderhavig geval voor gewoon bosneger wordt uitgemaakt me er nog wat oerwoudkreten bovenop.
Zoals steeds vaker,zal ik vanwege niet uitgesproken ANTI-rascistisch nu wel het stempel RASCIST meekrijgen, maar mijn allochtone vrouw en vrienden zullen je te gepasten tijde wel terechtwijzen...

groet
Bloggy