woensdag, december 12, 2007

open brief


Kijk ik ben ook fan.
(al is het maar omdat ik in de schaduw van de club woon)
En ik vind het fantastisch dat ze het al weken op rij zo fantastisch doen.
Maar aangezien er nu al twee thuismatchen op rij ook voor mijn garagepoort geparkeerd wordt, publiceer ik met veel plezier de open brief die Harry Schram ("kritisch Kielenaar" en voorzitter van de Europese vereniging van dierentuinen) naar de burgemeester en een hele reeks politici stuurde.


Open brief : zomaar een zaterdagavond op het Kiel


Beste mensen,

U kent dat : niks op tv, geen àl te slecht weer, en een mens heeft anders al zo weinig beweging... Dus nog even een bescheiden avondwandeling maken, paar blokjes om op het Kiel. Boven de huizen schijnt hier en daar het stadionlicht van Germinal-Beerschot, in de achtergrond weerklinken bij vlagen de emoties van de supporters. Bergen (Mons) op bezoek, blijkbaar. Ik ben opgegroeid op het Kiel en woon er al bijna mijn hele leven - ik heb nooit anders geweten dan dat het voormalige olympisch stadion hier af en toe hele volksmassa's op de been brengt. Fantastisch, voetbal is een feest zeggen mensen die ervan houden, en dat gun ik hen van harte. Het stadion is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer (niet alleen tram 2 maar ook de gloednieuwe en met een stevige campagne ondersteunde nieuwe lijn 6, plus nog wat buslijnen). Aan de bij het stadion geparkeerde autocars te zien, kiezen heel wat supporters ervoor om onderweg alvast samen de overwinning voor te bereiden, en vervolgens op de terugweg samen te vieren dan wel elkaar te troosten. En wie ervoor kiest om met de auto te komen (of wie die keuze niet gegund is wegens het ontbreken van een goed functionerend openbaar vervoer), kan gebruik maken van minstens een tiental parkeerterreinen die allemaal op maximaal 15 minuten wandelafstand van het stadion liggen. Allemaal goed geregeld, zou je dan denken.

Mijn avondlijke wandeling biedt evenwel een ietwat andere aanblik, en dat is helaas niet alleen bij deze wedstrijd het geval. Overal waar je ziet, staan er auto's. Ik woonde vroeger bij het Bouwcentrum, en sinds tien jaar bij het Beerschotstadion, en ben dus op dit vlak het één en ander gewoon, maar wat ik vanavond te zien krijg, zorgt hier en daar vrees ik voor nieuwe records. Op een wandeling van ongeveer 40 minuten tel ik meer dan 300 foutgeparkeerde auto's. Op werkelijk alle fiets- en zebrapaden (dat laatste zonder één uitzondering), op bushaltes, en op parkeerplaatsen voor gehandicapten - maar ook gewoon met de vier wielen pardoes midden op het voetpad. Voetgangers en fietsers (waaronder uiteraard ook de andere voetbalsupporters) hebben maar uit te wijken, ze moeten tussen de auto's laveren, hier en daar over de rijbaan. Een honderdtal auto's staan alleen al op de middenberm van de VIIde Olympiadelaan, waar de wortels (en niet zelden de schors) van de toch al niet kerngezonde bomen gewoon aan stukken gereden wordt. Plantsoenen, verkeerseilandjes, het parkje aan het Hof van Tichelen : werkelijk elke vierkante meter groen in de buurt, waar geen hek rond staat, is door de "vrienden sportliefhebbers" gedegradeerd tot parkeerterrein. Autowielen trekken diepe sporen in het gras, en het zijn niet alleen de 4x4's die hierbij lastige hindernissen zoals hagen, struikgewas of boomwortels trotseren.

Ik wandel ook even voorbij mijn oude school : 13 jaar lang heb ik ooit met veel plezier doorgebracht op de schoolbanken van Pius X. Het was - en is naar ik mag hopen nog steeds - een progressieve school. Ook bij deze voetbalwedstrijd heeft de school weer een kinderspeelplaats tijdelijk tot parkeerterrein gedegradeerd. Dat doen ze ongetwijfeld met de beste bedoelingen. En toch blijft het mij verbazen dat dit zomaar kan... Ik wil geen paniek zaaien, maar het is algemeen bekend dat uit geparkeerde auto's wel eens wat pleegt weg te lekken, en bij het parkeren, starten en wegrijden komt er ook heel wat fijn stof vrij. Ik ben misschien een ouderwetse zeur, maar voor mij horen die stoffen volstrekt niet thuis op een kinderspeelplaats. Nu brengt dat parkeren ongetwijfeld een stevige duit in het zakje voor één of ander erg nuttig schoolproject. Ik zou dan ook durven voorstellen dat men het geld goed belegt, dan kan men er later de eventuele rekeningen mee betalen van bodemonderzoeken of misschien wel saneringswerken, of desnoods de schadeclaims van slachtoffers.

We zetten onze wandeling voort, en kijk : er zijn ook enkele straten, waarin een totaal parkeerverbod geldt : de onmiddellijke omgeving van het stadion. Daar staan alleen politievoertuigen geparkeerd. De agenten zelf zijn nauwelijks te zien. Er moeten er nochtans verschillende tientallen zijn, die hier de wacht houden : voetbal is tegenwoordig immers niet alléén maar een feest. Tientallen agenten die standby zijn, terwijl er pakweg twintig meter verderop 300 - veelal zware - verkeersovertredingen gebeuren...

Nergens, maar dan ook nergens, zie ik een bekeuring, of enig ander spoor van politiemensen die optreden tegen deze massale aanval op de leefbaarheid van onze buurt. Niemand, maar dan ook niemand, vindt het blijkbaar nodig om iets te ondernemen tegen dit "groepsvandalisme" in ons schaars openbaar groen. De daders zullen ongemerkt ontkomen, de rekening is voor ons allemaal. Nochtans gaat het hier niet om ongrijpbare want onbekende graffitispuiters of andere anonieme vernielers : op elk van die auto's hangt netjes een nummerplaat, een visitekaartje van de schuldige als het ware.

En dan begint een mens wat na te denken, zo op een druilerige avond op het Kiel. Ik weet niet hoeveel men uitgegeven heeft aan de (bijzonder fraaie) promotiecampagne voor de nieuwe lijn 6 - ongetwijfeld een heel bedrag. Maar hoeveel automobilisten zouden er vanavond de overstap gemaakt hebben ? Wees gerust, ik ben absoluut geen rabiate autohater, ik heb zelf zo'n ding, en maakte er tot voor enige tijd ook (al te) vaak gebruik van. Ik zie liefst zoveel mogelijk mensen gebruik maken van trein, tram en bus, én voor wie dat niet kan zijn er de beschikbare parkeerterreinen in en rond de buurt, maar ik verder gun ik alle overige voetbalsupporters zelfs nog dat ze in onze buurt parkeren, waar mogelijk en toegelaten. Voor mij is de straat van iedereen, ik zou er zelfs niet aan denken om middels stoel en bezemsteel een plekje voor mezelf te reserveren. (Trouwens, ik ben geen verkeersexpert, maar ik vrees dat bewonersparkeren bij dit soort "onregelmatige" evenementen wellicht niet kan werken). Neen, ik denk dat de politie gewoon consequent en herhaaldelijk moet optreden tegen al die flagrante (en wellicht vaak hardnekkige) overtreders, want dat zou tenminste

a) aan iedereen duidelijk maken waar de grenzen liggen,

b) de mogelijkheid scheppen om eventuele schade aan het openbaar groen te verhalen op de daders,

c) een aantal supporters motiveren om de volgende keer toch maar met bus of tram te komen en

d) een aardige cent in het laadje brengen - geld dat misschien besteed kan worden aan bussen of trams van en naar de reglementaire parkeerplekken, of tenminste aan bewegwijzering naar die plekken ?

Nu was ik zelf lang genoeg van dichtbij bij ons aller stadsbestuur betrokken om te beseffen dat - ik druk me voorzichtig uit - bij het het nemen (of juist niet nemen) van beleidsbeslissingen niet altijd uitgegaan wordt van een goed evenwicht tussen principes, logisch denken en gezond verstand. Maar anderzijds geloof ik niet zo in complottheorieën en andere politieke fabels : als mijn mede-buurtbewoners (en een occasionele politie-agent) weer 'ns beweren dat de politie in haar beleid ten aanzien van de Beerschot-parkeerterreur in de eerste plaats rekening houdt met de paarse sympathieën van onze burgemeester, dan geloof ik daar dus niks van. Janssens houdt te veel van zijn stad (en van zijn buurt) om dit soort spelletjes te spelen, en die fiere A in zijn (en ons aller) "'t Stad is van A" slaat (dacht ik toch) niet op Arrogantie, Achteloosheid of Autoterreur... Maar wat onze buurt betreft liefst dringend een beetje op Actie en Aanpakken...


Harry Schram

Kritische Kielenaar

4 opmerkingen:

Anoniem zei

zagevent

Anoniem zei

Voor de rest, leuke blog.

www.hetkielblogt.be zei

voor de rest ook een leuke club :)

Anoniem zei

Iemand die een kritische, goed onderbouwde brief schrijft over een - voor de betrokkenen toch - lastig probleem een 'zagevent' noemen, en dan nog anoniem, chapeau!