maandag, november 14, 2005

anti-jood


Opmerkelijke discussie over racisme op het forum van Beerschot.
Aanleiding is een uitzending van regiozender ATV over racisme op het voetbal.
(een fragment is hier te zien)
Daarin toonden ze onder andere een fragment waarbij de spionkop van Beerschot scandeert: "We schoppen, we slagen , we steken ze neer, want wij zijn anti-joden !!".
Op het forum staan enkele voorspelbare reacties.
In de trant van: "Awoe ATV. We zijn niet tegen de joden, maar tegen voetbalclub Antwerp die zich nu eenmaal de geuzennaam joden heeft aangemeten".
Maar wat écht opvalt is dat veel supporters op het forum die uitleg niet meer pikken.
Zo schrijft Stamnummer1: Vond de reportage correct. Er wordt geen vermelding gedaan naar GBA supporters, maar naar racisme. Vervang het woord "JODEN" in jullie lied door "ANTWERP" en er wordt door geen enkele media nog aandacht aan de tekst besteed. Als je het lot tart door een woord met meerdere betekenissen te gebruiken moet je, je niet aangesproken voelen, tenzij je het inderdaad met verkeerde bedoelingen doet"
Of Contact13: "Los van deze Joden-song … Maar wie kunnen ze bij ATV beter in beeld brengen dan onze aanhang wanneer het gaat om racisme in het voetbal? Dus kom nu aub niet klagen wanneer je met het vingertje gewezen wordt en als een voorbeeld van 'racisme' wordt gesteld. Niet meer dan logisch na onze jaren lange reputatie. … p.s.: dan heb ik het niet over elke GB-supporter!"

Misschien moet het bestuur van de club dit soort bemoedigende reacties maar aangrijpen om nog duidelijker en harder op te treden tegen racisme in het stadion.
En niet alleen anti-joods, maar ook anti-moslim.
Want ondanks het feit dat er een pak allochtonen op het Kiel wonen, zie ik er bitter weinig in het stadion.
En als je sommige uitlatingen over moslims op het forum leest (een search op het woord "makak" levert bijvoorbeeld al 11 resultaten op) dan is dat ook niet verwonderlijk.
Waarschijnlijk is het feit dat de club zo'n anti-allochtonen-imago heeft ook de reden dat de wijk absolúút niet paars kleurt bij een belangrijke wedstrijd.
Ik had dat bijvoorbeeld verwacht met de wedstrijd tegen Marseille. Maar er was aan geen énkel huis een paarswitte vlag te bespeuren.

Dus komaan bestuur: als het slechts een domme minderheid van de supporters is waaraan we dat racistische imago nog te danken hebben, dan is het nú tijd om daar komaf mee te maken.

Ps: met één uitzondering. Racing Kebab voor Racing Genk, heb ik altijd als een goede vondst beschouwd. Laten we dat gewoon als een mop blijven beschouwen in plaats van het racisme te noemen. En dus ja: het is niet altijd even gemakkelijk of zwartwit.

Geen opmerkingen: