donderdag, november 30, 2006

probleembuurt


De KU Leuven stelde een "Atlas van stedelijke buurten in moeilijkheden" samen. België blijkt er 1.369 te tellen. Gazet van Antwerpen (artikel niet online) weet dat 79 daarvan in Antwerpen te vinden zijn.
En ja hoor: ook wij zijn er bij. Meer nog: volgens De Morgen (artikel niet online) is het Kiel -samen met het Leuvense Sint-Maartensdal- de enige Vlaamse wijk die in de meest problematische categorie valt. Vooral de sociale woonblokken zijn daarvoor verantwoordelijk, stellen de onderzoekers.
Niet meteen iets om vrolijk van te worden.
Toch één lichtpunt: onderzoeker Christian Kesteloot zegt in De Morgen: "Het probleem in die wijken is simpelweg dat de mensen die er komen wonen het almaar slechter stellen. Het is niet per se zo dat de sociale contacten er slecht zijn".
Een gezellige babbelzieke probleembuurt.
Ik geloof dat ik me daar wel in kan vinden …

Ps: de bloembakken van Bram halen vandaag ook de regiopagina's van Het Laatste Nieuws (artikel niet online) onder de kop "Buurman ontwerpt "beveiligde" bloembakken voor Beerschotstraat". Daarin roept Bram uit "Wat een laffe daad!". Ik hoor het hem zo zeggen :-)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

de blokken van St.-Maartensdal zijn ook van Renaat Braem. Het zal daaraan liggen.

Anoniem zei

Kijk het rapport eens in en lees vooral het hoofdstuk rond integratie, meer bepaald de link van "tekenen van integratie" en "type van probleembuurt" waarvan het Kiel inderdaad in Vlaanderen de kroon spant.... pijnlijk en confronterend.

Benieuwd of dit rapport tot aan het schoon verdiep geraakt.
Vlaams Belang heeft het alvast gerecupereerd, wat stom is want nu zullen ze het zeker niet willen bediscussieren.

Hopelijk krijgt het rapport toch een goede kans. Het is goed doordacht en biedt veel voorstellen tot beleid.

Alvast een pluim om dit berichtje op de site te zetten!!!!